Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsУчения за изолиране на Runet от глобалната мрежа

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsУчения за изолиране на Runet от глобалната мрежа
Коментари Харесай

Русия проведе учения за изключване от световния Интернет

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Pexels

Учения за уединяване на Runet от световната мрежа се организираха в Русия, оповестява РБК, базирайки се на източници и материали от работната група по осведомителна сигурност към ANO на цифровата стопанска система.
В ученията, които се организираха от 15 юни до 15 юли, участваха оператори на Голямата четворка (MTS, Beeline, Megafon и Tele2), както и Ростелеком, Транстелеком и ER-Telecom Holding ".

„ Изпробвана е опцията за физическо спиране на връзката на съветската част от интернет “, сподели източник пред РБК на телекомуникационния пазар.
Според различен събеседник на изданието „ упражненията са били сполучливи “. Официалното резюме е планувано за 31 август.
Припомнете си, че съветският президент Владимир Путин още през ноември 2017 година изиска да създаде самостоятелни системи за ръководство на интернет, които да спасят мрежата от „ господството “ на Съединени американски щати.
Министерството на телекомуникациите и всеобщите връзки дружно с Министерството на външните работи получиха напътствие да се спогодят със страните от БРИКС за основаването на в действителност успореден Интернет - лична система от сървъри на имена на коренни домейни (DNS), която да „ дублира “ съществуващата такава, би била самостоятелна от контрола на интернационалните организации и би защитила броя на съветските консуматори от „ целенасочени въздействия “.

Международният план за обособен интернет се провали и управляващите взеха решение да го създадат сами. Година по-късно се появи закон " за суверенния интернет ", който изисква освен да се обезпечи опцията за самостоятелна работа на Рунета и да се сведе до най-малко прехвърлянето на данни в чужбина, само че също по този начин вкарва непоколебим надзор върху трафика в границите на Руската федерация, разширявайки функционалностите на Роскомнадзор.

Така че, според плана, целият трафик в Русия би трябвало да минава през обменни пунктове, утвърдени от RKN. За задачата мобилните оператори и интернет доставчиците би трябвало да конфигурират съоръжение в своите мрежи, благодарение на което отделът може да пречи на потоците от трафик, както и да блокира неразрешени запаси.

В края на 2019 година държавното управление изготви лист със закани, които, в случай че бъдат приложени, ще се трансфорат в публична основа за Роскомнадзор да стартира централизирано ръководство на трафика в страната.
Списъкът включва: опасност от даване на достъп до неразрешена информация или блокирани запаси, опасност от хакерски атаки и други осведомителни въздействия върху информационните уреди и мрежи, вследствие на което тяхното действие може да бъде нарушено, закани от нарушение на наличността на информация онлайн запаси на управляващите за жителите, заканите от нарушение на информацията, сигурността на автоматизираните системи за надзор на мрежите на телекомуникационните оператори и редица други.

През февруари 2019 година Путин съобщи, че Интернет е откритие на западните специфични служби, които „ седят там и всички слушат и натрупват информация за защитата “, а две години по-късно той назова интернет опасност, която може да унищожи обществото от вътрешната страна. Според Путин Интернет би трябвало да бъде зависещ на моралните закони.
Подготовката на инфраструктурата за използване на закона " за суверенния интернет " се възнамерява да завърши до края на 2021 година. В рамките на подобен интервал, в сходство с националната стратегия „ Цифрова стопанска система “, осведомителната система на Центъра за наблюдаване и надзор на публичната информационна мрежа (IS CMU SSOP) би трябвало да работи. Първият стадий на IS CMU SSOP е основан през декември 2019 г. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР